Avertismentul medicilor, în condițiile unui nou weekend canicular în România

Avertismentul medicilor, în condițiile unui nou weekend canicular în România
Publicat: 18/07/2015, 11:02

Județele Teleorman, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinți, Caraș-Severin, Timiș, Arad și Bihor sunt sâmbătă sub avertizare cod galben de caniculă și disconfort termic, temperaturile în aceste regiuni ajungând la 36-38 de grade, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.

Valul de căldură se va intensifica duminică și luni și va cuprinde toată țara. În cele două zile, temperaturile maxime vor depăși frecvent 35-36 de grade și local se vor atinge 37-38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în cea mai mare parte a țării.

În zilele caniculare, oamenii trebuie să evitate plimbările sau expunerea prelungită la soare, între orele 10.00 și 17.00, iar dacă ies din casă, să poarte haine din bumbac, in sau mătase naturală, de culoare deschisă și să aibă pe cap pălării sau șepci, potrivit recomandărilor medicilor.

Pentru a evita deshidratarea, oamenii ar trebui ca la fiecare 15-20 de minute să bea un pahar cu apă, până ajung la cel puțin doi litri pe zi, dar și să consum cât mai multe fructe și legume proaspete, cum ar fi pepene galben, pepene roșu, castraveți și roșii, pentru că acestea conțin o mare cantitate de apă.

Consumul de alcool, inclusiv de bere sau vin, favorizează deshidratarea și reduce capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii, de aceea trebuie evitate în zilele caniculare. De asemenea, medicii recomandă și evitarea consumului de cafea, ceai și sucuri răcoritoare carbogazoase, deoarece acestea sunt diuretice.

În spații închise, aparatul de aer condiționat trebuie să fie reglat astfel încât temperatura să fie doar cu cinci grade mai mică decât temperatura ambientală.

Sugarii și copiii mici trebuie feriți de căldură, umiditate excesivă și curenți de aer, iar alimentația acestora să nu trebuie modificată în zilele caniculare.

Persoanele vârstnice ar trebui să rămână în casă între orele 10.00 și 17.00, iar cele care suferă de afecțiuni cronice, să continue tratamentul conform indicațiilor primite de la medici.

Expunerea corpului la temperaturi ridicate reprezintă un stres asupra organismului. Dacă organismul nu reușește să-și mențină temperatura în jur de 37 grade Celsius sau pierderile de apă și săruri nu sunt înlocuite în mod adecvat, pot apărea crampele de căldură, insolația, epuizarea și chiar șocul hipertermic, potrivit specialiștilor.

Crampele de căldură apar la nivelul abdomenului, brațelor, membrelor inferioare, mai ales atunci când transpirația este abundentă, în timpul unor activități fizice solicitante. Dacă aceste crampe durează mai mult de o oră, este necesar consultul medical.

Epuizarea cauzată de caniculă apare după câteva zile de călduri excesive și se manifestă prin somnolență, senzația de slabiciune și oboseală, somn agitat sau insomnie. Aceste stări pot fi combătute prin odihnă în locuri răcoroase, consumul de lichide, însă dacă simptomele continuă, trebuie solicitat ajutorul medicului.

Insolația poate apărea după o expunere directă și prelungită a capului la soare și se manifestă prin: dureri de cap violente, somnolență, greață și eventual pierderea cunoștinței, febră și uneori arsuri ale pielii. Riscul de insolație este mult mai ridicat la copii și la persoanele în vârstă.

Șocul hipertermic apare ca urmare a incapacității organismului de a-și menține temperatura normală, fiind o urgență medicală. În cazurile de șoc hipertermic, temperatura crește repede și ajunge sau depășește 40 de grade Celsius. Simptome șocului sunt: piele foarte caldă, roșie și uscată, dureri de cap violente, dezorienatare și pierderea cunoștinței (leșin), iar în unele cazuri și convulsiile.

Pentru persoana aflată în șoc hipertermic trebuie solicitat serviciul de ambulanță, iar până la sosirea echipajului medical, aceasta va fi dusă la umbră și udată cu apă rece. Medicii atrag atenția că, fără acordarea rapidă a îngrijirilor medicale, șocul hipertermic poate fi fatal.

Căldura este mai greu de suportat în primele zile de caniculă, pentru că organismul nu este obișnuit cu temperaturile ridicate. Pentru a limita efectele canciulei în locuințe, ferestrele expuse la soare vor fi închise, iar jaluzelele sau draperii vor fi trase. De asemenea, pentru a reduce temperatura din casă este bine ca lumina artificială să fie menținută la intensitate scăzută și utilizată pentru perioade mai scurte, iar orice aparat electro-casnic de care nu este nevoie trebuie să fie închis.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Stațiunea din România care rivalizează cu Thailanda. Puțini turiști au auzit de ea, dar este...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Mircea Geoană nici nu și-a depus candidatura, dar caraghiosul grăsuț a intrat în scenă. Penibilul...
Brigitte Macron, secretul unei siluete de invidiat la 71 de ani. Ce alimente consumă Prima...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Robotul chirurgical de la Sony a efectuat cusături pe un bob de porumb
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
S-a dat ORDIN în România. Document OBLIGATORIU pentru toți românii
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
John Herschel și contribuțiile aduse astronomiei. „Respectul de sine este piatra de temelie a oricărei...
×